Tri minuta koja menjaju život

PAPA test 

 

Zovem se Nevena Ristić. Imam 36 godina i srećan brak. Bavim se poslom koji volim. Radim od kuće. Zadovoljna sam svojim životom. Ipak, povremeno osećam bol u krstima. Sramota me je da vam kažem kada sam poslednji put bila kod ginekologa. Biću potpuno iskrena - plašim se pregleda. Svaki put kada treba da mi vade briseve veoma sam uznemirena. Međutim, s'obzirom da suprug i ja već nekoliko meseci radimo na bebi došao je i taj trenutak…

Ja sam Svetlana. Ne pijem, ne pušim i vodim računa o ishrani. Bavim se sportom od ranog detinjstva. Nikada nisam imala ozbiljnije zdravstvene tegobe. Što se tiče ginekoloških problema, jednom su mi se samo pojavili kondilomi ali sam ih uklonila i više  nikad se nisu vratili. Prošlo je 4 godine od kada sam uradila poslednji papa test. Smatrala sam da nema potrebe.

Dragana, majka troje dece. Posao koji obavljam je stresan.  Kada stignem kući opet me čekaju obaveze i ne mogu da izdvojim malo vremena za odmor. Nikako da se naspavam i posvetim sebi. U poslednje vreme između ciklusa i nakon odnosa primećujem tragove krvi na vešu. Nedavno mi je na pregledu ginekolog otkrio ranicu na grliću materice i rekao da obavezno dođem za dve nedelje da ponovimo PAPA test. Takođe, moja mama je pre desetak godina imala problem sa grlićem materice i morala je da ide na biopsiju. Primenila sam terapiju koju mi je prepisao ginekolog. Međutim, na kraju ipak nisam otišla na kontrolu. Nisam stigla zbog brojnih obaveza.

PROČITAJTE I: Grlic materice i Papa test

Jedna od ove tri žene ima promenu na grliću materice koja će iz korena promeniti njen život.

Možete li da pogodite koja?

Ne postoji način da pogodite. Jedini način je da uradite PAPA test. Bez odlaganja i izgovora. Ne sledeće nedelje ili za nekoliko meseci. Već odmah. Ukoliko se vama draga ženska osoba plaši da ode na pregled razgovarajte sa njom i ohrabrite je. Rak grlića materice nije bolest sa tragičnim ishodom - ukoliko se otkrije na vreme.

Bez obzira na tegobe, svojim pacijentkinjama savetujem da na svakih godinu dana rade PAPA test a ukoliko procenim da za to postoje razlozi neophodno je da dolaze češće, na šest meseci. Moja filozofija je preventiva i podrazumeva česte kontrole, obraćanje pažnje na faktore rizika i osluškivanje svega što nam sopstveno telo poručuje. Takođe, posebnu pažnju posvećujem razgovoru sa pacijentkinjama. 

Drage žene, naučite da izborite sa stresom. Pobedite strah od odlaska kod ginekologa. Idite redovno na preglede. PAPA test traje svega tri minuta. Ta tri minuta mogu vam spasiti život.