NOS: GRČKI, JEVREJSKI ILI JUŽNOSLOVENSKI?

Rinoplastika

 

Nos je najistureniji deo lica. Njegova veličina i oblik veoma često daju karakter čitavom licu, porodici, plemenu pa i narodu. Nisam slučajno istakao grčki, jevrejski ili južnoslovenski. Svedoci smo različitosti i postojanja upravo noseva sa pomenutim karakteristikama. Šta je u svemu tome presudno? Nasleđe je na prvom mestu. Mnogi od nas su skloni da ,,optuže“ neku fizičku traumu iz detinjstva. Povreda nosa u vreme njegovog sazrevanja može dovesti do manjih deformiteta. Interesantno je i to da se prvi deformiteti pojavljuju sa pubertetom a da je do tada, u velikom broju slučajeva, nos lepo izgledao.

Šta je zapravo lep nos?

Ovo je pitanje sa mnogo odgovora. Da li je u pitanju duži, kraći, prćast ili nos sa grbicom? Svi su lepi u onoj meri koliko odgovaraju anatomskim strukturama lica jer se izgled nosa samo tako i može procenjivati. Definitivno samo onaj nos koji se Vama lično ne sviđa i predstavlja Vam opterećenje- nije lep.

Najpre savet pa odluka

Budimo ipak realni: estetska korekcija nosa, koliko je zahtevna hirurška intervencija, toliko je i velika estetska promena. Da li ste Vi spremni na nju u bilo kom pravcu? Sigurno je, tamo gde postoji indikacija, takvu korekciju treba uraditi. Često je spoljna deformacija nosa udružena sa deformacijom unutrašnjih struktura nosa koje uzrokuju otežano disanje. U jednom zahvatu se skoro uvek ispravljaju oba nedostatka, disanje i estetika.

Definitivno operacija

Postoje zatvoreni i otvoreni operativni pristup. Koja od operativnih tehnika će biti primenjena svakako zavisi od potrebe i obima hirurške korekcije nosa, zatim od prihvaćene hirurške škole, a definitivno i od iskustva hirurga. Najraniji uzrast za korekciju nosa je posle završetka rasta kostiju i hrskavica. Kod devojaka je to oko 16-17 godine a kod muškaraca oko 17-18 godine. Naravno, svaki operativni zahvat pre punoletstva radi se u dogovoru sa roditeljima. Potrebno je naglasiti da su postoperativni otoci i hematomi mogući u većoj ili manjoj meri, što zavisi od obima hirurške operacije, primenjene tehnike ali i samog pacijenta i njegove reakcije. Iznenađujuće je da nakon operativnog zahvata nos ne boli, već je prisutan jedan osećaj nelagodnosti uzrokovan nemogućnošću disanja kroz nosnice. Nosni tamponi se odstranjuju trećeg do sedmog dana, što takođe zavisi od obima operativnog zahvata. Obim operativnog zahvata podrazumeva korekciju vrha nosa kao kraću intervenciju, kompletnog nosa - srednju i nosa sa nosnom pregradom kao kompleksniju i dužu intervenciju. Rezultat operacije vidi se posle skidanja nosne imobilizacije nakon 7 dana, a manje promene događaju se do nekoliko meseci  pa i do godinu dana posle operacije. U početku je prisutna utrnulost nosa, što obično prolazi za mesec do dva. Nije preporučljivo mesec dana nositi naočare.