Grlić materice i Papa test 

 

Šta je grlić materice, gde se nalazi i zašto je važan?

Grlić materice je deo materice koji istovremeno predstavlja ulaz u matericu i njenu zaštitu od brojnih infekcija. Pre trudnoće služi kao štit ili brana raznim seksualno prenosivim infekcijama kako one ne bi prodrle dublje u matericu. Zbog toga trpi najjače udarce. Ukoliko ste imali hlamidiju, kondilome, HPV virus ili nelečenu vaginalnu infekciju neophodno je da uradite PAPA test.  Grlić materice je takođe prva brana koja zadržava bebu u materici pre nego što krene porođaj. Kada porođaj krene ovaj elastičan organ se širi i do 10 cm, otvarajući bebi put za prolaz. Tom prilikom može doći do oštećenja.

Zbog toga je PAPA test nakon porođaja važan. Grlić nema nerve, jer je predviđen da se tokom porođaja raširi kako bi beba izašla napolje.  Ovo je razlog zbog kog kancer grlića i bilo koja promena na grliću ne boli.  Ukoliko ste pušač, izložene ste stresu, neko u porodici vam je imao problem s grlićem ili ukoliko vam je lekar posle porođaja rekao da obratite pažnju na ranicu na grliću, idite na pregled. Papa test traje nepuna tri minuta. Sve je to samo statistika, dok se ne desi i vama. Ginekolozi, koji svakog dana saopšte pacijentkinjama loše rezultate, videli su previše te statistike.

PROČITAJTE I: PLAŠIM SE PREGLEDA. NEMA POTREBE. NISAM STIGLA ZBOG POSLA. PAPA TEST

Direktan uzrok kancera grlića materice: 

Direktan uzrok nije poznat. Međutim, postoje faktori koji utiču na promene ćelija grlića kao što su infekcije izazvane HPV virusom. Istraživanja pokazuju da je 80 % žena bilo zaraženo humanim papiloma virusom pre 50. godine života.

Šta je PAPA test, na koliko se radi i koje njegove vrednosti govore o promenama na ćelijama?

Papa test je dijagnostički test koji služi za utvrđivanje kvaliteta ćelija grlića materice. Jedina je i najbolja preventiva za sprečavanje svih promena na grliću koje mogu prerasti u kancerogene.  Izgleda kao i svaki drugi bris na ginekološkom pregledu i nije bolan. Spada u rutinske testove koje ginekolozi preporučuju na sistematskom pregledu. PAPA test se ne radi za vreme krvarenja i ovulacije (zbog prisustva dosta sluzi može se dobiti manji broj potrebnih ćelija za analizu). Ovo su njegove osnovne vrednosti:

PAPA II , zadovoljavajuć rezultat, čak i ukoliko postoji upala.

III a znači da su uočene netipične ćelije. U toj situaciji obično se traži uzrok promena, rade se bakteriološki brisevi (cervikalni sa grlića i vaginalni bakteriološki bris, bris na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu) i HPV tipizacija (bris koji utvrđuje da li postoji virusna infekcija grlića) i u zavisnosti od dijagnoze prepisuje se terapija. Nekada ovaj rezultat mogu uzrokovati i hormonske promene koje je potrebno pratiti  i ponoviti test za 2 do 4 meseca.

III b- H SIL - obavezno se radi biopsija (uzima se uzorak sa promenjenog tkiva grlića i šalje na dalju analizu). Ukoliko se posle biopsije utvrdi da je promena ćelija većeg stepena a još uvek nije u pitanju karcinom radi se konizacija grlića (otklanja se oboleli deo grlića materice) i nakon toga su potrebne samo redovne kontrole, onoliko često koliko vaš ginekolog savetuje.

Kada se radi PAPA test važno je uraditi i kolposkopiju (mikroskopski pregled grlića). Ova dva pregleda daju kompletnu i pouzdanu sliku stanja vašeg grlića.