Plašim se pregleda. Nema potrebe. Nisam stigla zbog posla.
PAPA test

 

,,Zovem se Nevena Ristić. Imam 36 godina i srećan brak. Bavim se poslom koji volim. Radim od kuće. Zadovoljna sam svojim životom. Ipak, povremeno osećam bol u krstima. Sramota me je da vam kažem kada sam poslednji put bila kod ginekologa. Biću potpuno iskrena - plašim se pregleda. Svaki put kada treba da mi vade briseve veoma sam uznemirena. Međutim, s'obzirom da suprug i ja već nekoliko meseci radimo na bebi došao je i taj trenutak…

Ja sam Svetlana. Ne pijem, ne pušim i vodim računa o ishrani. Bavim se sportom od ranog detinjstva. Nikada nisam imala ozbiljnije zdravstvene tegobe. Što se tiče ginekoloških problema, jednom su mi se samo pojavili kondilomi ali sam ih uklonila i više  nikad se nisu vratili. Prošlo je 4 godine od kada sam uradila poslednji papa test. Smatrala sam da nema potrebe.

Dragana, majka troje dece. Posao koji obavljam je stresan.  Kada stignem kući opet me čekaju obaveze i ne mogu da izdvojim malo vremena za odmor. Nikako da se naspavam i posvetim sebi. U poslednje vreme između ciklusa i nakon odnosa primećujem tragove krvi na vešu. Nedavno mi je na pregledu ginekolog otkrio ranicu na grliću materice i rekao da obavezno dođem za dve nedelje da ponovimo PAPA test. Takođe, moja mama je pre desetak godina imala problem sa grlićem materice i morala je da ide na biopsiju. Primenila sam terapiju koju mi je prepisao ginekolog. Međutim, na kraju ipak nisam otišla na kontrolu. Nisam stigla zbog posla.”

Jedna od ove tri žene ima promenu na grliću materice koja će iz korena promeniti njen život.

Možete li da pogodite koja?

Ne postoji način da pogodite. Jedini način je da uradite PAPA test. Bez odlaganja i izgovora. Ne sledeće nedelje ili za nekoliko meseci. Već odmah. Ukoliko se vama draga ženska osoba plaši da ode na pregled razgovarajte sa njom i ohrabrite je. Rak grlića materice nije bolest sa tragičnim ishodom - ukoliko se otkrije na vreme.

Bez obzira na tegobe, svojim pacijentkinjama savetujem da na svakih godinu dana rade PAPA test a ukoliko procenim da za to postoje razlozi neophodno je da dolaze češće, na šest meseci. Moja filozofija je preventiva i podrazumeva česte kontrole, obraćanje pažnje na faktore rizika i osluškivanje svega što nam sopstveno telo poručuje. Takođe, posebnu pažnju posvećujem razgovoru sa pacijentkinjama.

PROČITAJTE I: Grlic materice i Papa test

 

Šta je grlić materice, gde se nalazi i zašto je važan?

Grlić materice je deo materice koji istovremeno predstavlja ulaz u matericu i njenu zaštitu od brojnih infekcija. Pre trudnoće služi kao štit ili brana raznim seksualno prenosivim infekcijama kako one ne bi prodrle dublje u matericu. Zbog toga trpi najjače udarce. Ukoliko ste imali hlamidiju, kondilome, HPV virus ili nelečenu vaginalnu infekciju neophodno je da uradite PAPA test.  Grlić materice je takođe prva brana koja zadržava bebu u materici pre nego što krene porođaj. Kada porođaj krene ovaj elastičan organ se širi i do 10 cm, otvarajući bebi put za prolaz. Tom prilikom može doći do oštećenja.

Zbog toga je PAPA test nakon porođaja važan. Grlić nema nerve, jer je predviđen da se tokom porođaja raširi kako bi beba izašla napolje.  Ovo je razlog zbog kog kancer grlića i bilo koja promena na grliću ne boli.  Ukoliko ste pušač, izložene ste stresu, neko u porodici vam je imao problem s grlićem ili ukoliko vam je lekar posle porođaja rekao da obratite pažnju na ranicu na grliću, idite na pregled. Papa test traje nepuna tri minuta. Sve je to samo statistika, dok se ne desi i vama. Ginekolozi, koji svakog dana saopšte pacijentkinjama loše rezultate, videli su previše te statistike.

 

Direktan uzrok kancera grlića materice: 

Direktan uzrok nije poznat. Međutim, postoje faktori koji utiču na promene ćelija grlića kao što su infekcije izazvane HPV virusom. Istraživanja pokazuju da je 80 % žena bilo zaraženo humanim papiloma virusom pre 50. godine života.

Šta je PAPA test, na koliko se radi i koje njegove vrednosti govore o promenama na ćelijama?

Papa test je dijagnostički test koji služi za utvrđivanje kvaliteta ćelija grlića materice. Jedina je i najbolja preventiva za sprečavanje svih promena na grliću koje mogu prerasti u kancerogene.  Izgleda kao i svaki drugi bris na ginekološkom pregledu i nije bolan. Spada u rutinske testove koje ginekolozi preporučuju na sistematskom pregledu. PAPA test se ne radi za vreme krvarenja i ovulacije (zbog prisustva dosta sluzi može se dobiti manji broj potrebnih ćelija za analizu). Ovo su njegove osnovne vrednosti:

PAPA II , zadovoljavajuć rezultat, čak i ukoliko postoji upala.

III a znači da su uočene netipične ćelije. U toj situaciji obično se traži uzrok promena, rade se bakteriološki brisevi (cervikalni sa grlića i vaginalni bakteriološki bris, bris na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu) i HPV tipizacija (bris koji utvrđuje da li postoji virusna infekcija grlića) i u zavisnosti od dijagnoze prepisuje se terapija. Nekada ovaj rezultat mogu uzrokovati i hormonske promene koje je potrebno pratiti  i ponoviti test za 2 do 4 meseca.

III b- H SIL - obavezno se radi biopsija (uzima se uzorak sa promenjenog tkiva grlića i šalje na dalju analizu). Ukoliko se posle biopsije utvrdi da je promena ćelija većeg stepena a još uvek nije u pitanju karcinom radi se konizacija grlića (otklanja se oboleli deo grlića materice) i nakon toga su potrebne samo redovne kontrole, onoliko često koliko vaš ginekolog savetuje.

Kada se radi PAPA test važno je uraditi i kolposkopiju (mikroskopski pregled grlića). Ova dva pregleda daju kompletnu i pouzdanu sliku stanja vašeg grlića.

 

Obavezno spomenite ginekologu:

 • Krvarenje nakon odnosa

 • Krvarenje koje nije vezano za ciklus

 • Česte nelečene infekcije

 • Genetsku predispoziciju

 • Veliku izloženost stresu

 • Konzumiranje cigareta (cigarete sadrže kotinin koji direktno napada sluznicu grlića materice)

 • Rano stupanje u seksualne odnose (pre 16. godine)

 • Česte promene partnera

 • Nekorišćenje zaštite od seksualno prenosivih bolesti.

 

Šta mogu da učinim za sebe?

 • Redovni pregledi

 • Ishrana i suplementi: B komplex (ulje pšeničnih klica), 1,3 beta glukan, folna kiselina, D vitamin, kurkuma i propolis.

 • Različite kombinacije biljnih vaginaleta koje pospešuju regeneraciju grlića i vaginalna ispiranja takođe su od velike pomoći.

 

PAPA test traje 3 minuta.

Tako malo vremena, a više nego dovoljno da se spasi život.

3 minuta…

 

Dr Slavica Vasiljević
Specijalista ginekologije i akupunkturolog

Ginekološka ordinacija  MERIDA
Lješka 5, 11 000 Beograd (Banovo brdo)
Kontakt: 011/ 354 52 62


Za više saveta dr Slavice Vasiljević posetite blog Žene i zdravlje [marijajovicic.blogspot.rs]