-10°

2 godine u Norveškoj

 

Naša sagovornica je iz Beograda i već 2 godine živi i radi u Norveškoj.

Ona je hrabra, iskrena ali i pomalo stidljiva (zato nas je zamolila da ipak ostane anonimna). Naravno, ispunili smo joj ovu želju. Zauzvrat, ona nam je otvorila dušu.

PROČITAJTE I: ŽIVOT FARMACEUTA U NORVEŠKOJ - PRAVA ISTINA

Norveska grad i jezero.jpg
 

Oštar planinski vazduh širi se prostorijom. Pogled kroz prozor kao da je naslikan na platnu- nepregledno zelenilo pruža se u nedogled, stene i jezero poput ogledala. I sve se daleko na horizontu utapa u plavu boju neba. Još jedna radna nedelja je za njom. Konačno se naspavala. Subota je i već uveliko ispija jutarnju kafu...

 

Da li je za Norvešku potrebna viza? Koliko smeju da borave građani Srbije a koliko građani EU?

Za Norvešku nije potrebna viza. Turistički sme da se boravi 3 meseca. Sezonska radna dozvola za boravak, koju mnogi ovde koriste da bi radili preko leta, traje 6 meseci. Isto važi i za građane EU.

Na koliko dođeš kao turista na toliko moraš i da izađeš da bi opet ušao. Recimo, ukoliko dođeš na 3 meseca, kada izađeš moraš da budeš van Norveške 3 meseca da bi opet smeo da se vratiš.

 

Kako se dobija radna dozvola i koliko godina važi?

Postoji sezonska radna dozvola koja važi 6 meseci i nju potražuje poslodavac od NAV-a.

Radna dozvola vezana je za boravišnu dozvolu koja važi 3 godine od dobijanja boravišne dozvole. Nakon 3 godine predaju se papiri i podnosi se zahtev za trajnu boravišnu dozvolu.

 

Norveška nije članica EU. Da li građani Srbije i građani EU imaju različit tretman?

Da. Razlika je velika. Npr. jedan medicinski radnik koji je državljanin Hrvatske ne mora da polaže državni ispit u Norveškoj da bi dobio autorizaciju, dok građanin Srbije mora. Autorizacija zahteva dosta učenja i košta oko 1000 evra. Takođe, vozačke dozvole državljana EU se priznaju, dok naše ne važe i moramo ispočetka polagati vozački ispit, što košta oko 2500 €.

 

Koliko novca se potroši na hranu? Kolike su cene osnovnih životnih namirnica?

Zavisi od veličine porodice. Recimo, tročlana porodica potroši oko 600€ mesečno na hranu. Većina stvari je od 2 do 4 puta skuplja nego u Srbiji. Evo pretvoriću Vam odmah neke cene namirnica u dinare. Hleb je oko 300 dinara, limenka piva od 200 do 400 dinara, mleko oko 250 dinara itd.

 

 

Da li je istina da deca u vrtićima spavaju napolju, čak i kada je temperatura ispod nule?

Za vrtiće su razvili poseban program čiji je cilj zdravlje dece, jačanje njihovog imuniteta i navikavanje na zdrav način života od malih nogu. Naime, deca uzrasta do 3 ili 4 godine (nisam sigurna) spavaju napolju na temperaturi do -10° u posebno opremljenim krevetima. Tek kada temperatura padne ispod -10° spavaju unutra. Rezultat? Deca su zdravija i nema toliko prehlada i virusa kao kod nas. Više od polovine vremena u vrtićima provode napolju. Vrtić košta oko 300 evra mesečno.

 

 

 

Kako su organizovani vrtići? Koliko jedna grupa ima dece?

Ono što pouzdano znam preko prijatelja je da u grupi u kojoj su njihova deca tri vaspitačice čuvaju devetoro dece. Svakog meseca roditelji unapred dobijaju program za naredni mesec. U programu piše kada su roditeljski sastanci, kada deca idu u biblioteku a kada u gimnastičku salu, kada su predstave itd. Strogo se vodi računa o svakom detetu pojedinčano. Svakoj individui pristupa se drugačije i sa njom se radi na različit način.

 

 

Kakve su cene nekretnina? Za koliko se može iznajmiti stan?

Zavisi od lokacije. U Oslu su nekretnine veoma skupe dok u pojedinim selima može da se nađe stan od 90m² za 500€ mesečno. Prosek je oko 1000€ za stan od 60m² (nenamešten). Naravno, cene zavise i od toga da li su uključeni komunalni troškovi, TV itd.

 

Koje profesije su najtraženije?

Životni vek u Norveškoj je dosta duži nego kod nas. Ima puno starih ljudi i staračkih domova (u kojima su uslovi fenomenalni). Ovo je jedan od razloga zbog kog je recimo potrebno toliko medicinskih radnika, pre svega medicinskih tehničara. Ipak, primetno je da i Norveška polako postaje sita. Najbolji dokaz ovome je sve veće pooštravanje kriterijuma za strance (sve  su zahtevniji kada je reč o znanju jezika, dokumentacija za spajanje porodice je duplo skuplja itd.). Međutim, ovo je jedina istina - lekari, farmaceuti, medicinski tehničari, inženjeri iz raznih oblasti i konobari mogu da nađu posao.

 

 

 

Da li je tačno da se u Norveškoj ceo život svodi samo na posao i da si zapravo rob?

Nije tačno da radiš kao rob. Radi se kao u i Srbiji, možda čak i malo manje. Razlika je u tome što Norvežani nakon posla vole da budu kući sa porodicom. Nemaju običaj da se međusobno posećuju i ispijaju pića po kafićima. Naravno, nas Srba ima svuda tako da možemo da se družimo. [Smeh]

 

 

Klima i vreme u Norveškoj?

Vreme se razlikuje u zavisnosti od dela Norveške. Zime traju mnogo duže nego kod nas. Na severu se temperature zimi kreću u rasponu od -20° do -30° i sneg se ponekad zadrži i do maja. Na jugo-zapadu (Bergen, Stavanger) kiša ponekad pada i po 20 dana bez prestanka ali su zato zime dosta blaže. Ukoliko se neki deo Norveške po pitanju klime može uporediti sa Srbijom onda je to svakako jug. Leta na jugu umeju da budu baš topla.

 

Za koliko vremena može da se savlada norveški jezik?

Sve zavisi od pojedinca. U principu, ukoliko dođeš sa osnovnim predznanjem jezika, nakon godinu dana provedenih u radu i kontaktu sa ljudima moćićeš da se snađeš u svakoj situaciji.

 

Kada sve platiš, koliko ti zaista novca ostaje za život?

Teško pitanje... Poznajem jednu tročlanu porodicu u kojoj samo muž radi. Ostane im od 200 do 500€ maksimalno. Čak su mi rekli da im nekoliko puta nije ostalo ništa. I to se dešava.

 

 

Kakvi su Norvežani? Da li su hladni i zatvoreni kao što se priča?

Norvežani su kulturni ljudi. Nemaju neki poseban stav prema strancima. Deluje mi da nas sve gledaju isto, bez obzira da li smo iz Srbije, Poljske ili Sirije. Ipak, stariji Norvežani pamte Jugoslaviju i Tita i desilo mi se već nekoliko puta da mi postave pitanja u vezi toga. Kao što sam već napomenula, malo ko zna gde je Srbija. Jedna koleginica me je pitala: Da li je kod vas rat? Da li si zbog toga došla ovde? [Smeh]